zandkasteel bouwen

Zandkasteel bouwen? Lees onze handige tips!

door

Wil je graag een zandkasteel bouwen? Dat is lastiger dan je denkt. Met behulp van deze handige tips wordt het echter een stukje gemakkelijker. Je leest in dit artikel welke spulletjes je kunt meenemen en hoe je je kasteel bouwt.

Zandkasteel bouwen: wat neem je mee?

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Daarom is het belangrijk dat je de juiste spulletjes bij je hebt. Neem daarom een klein gereedschapskistje mee met de volgende spullen:

  • Koffielepel en rietjes om inkepingen mee te kunnen maken;
  • Schep om mee te kunnen graven;
  • Een plamuurmes om alles mooi glad te maken;
  • Een mesje om trappen mee te snijden;
  • Leuke speelfiguren, cocktailprikkers, vlaggetjes en meer ter versiering.

Een zandkasteel bouwen op de juiste plek

Het is natuurlijk uitermate belangrijk dat je je zandkasteel bouwt op de juiste plek. Dat is niet te dichtbij de vloedlijn én al helemaal niet wanneer het eb is. In het geval van vloed zal het kasteel in een keer verdwijnen. Dat is natuurlijk zonde, dus zorg ervoor dat de juiste plek uitkiest. Dat is op een passende afstand van het water.

Zorg voor een goede basis

Als je een zandkasteel wilt bouwen is het belangrijk dat je eerst een goede basis maakt. Gebruik daarom een schep of een bak en maak een flinke blok van zand. Je kunt daarvoor het beste vochtig zand gebruiken, maar kletsnat zand is ook weer niet goed. Probeer daarom een goede tussenweg te vinden. Zand met een tot twee procent aan water is perfect, maar natuurlijk is dat wel een beetje lastig om vast te stellen. Te veel water zal ervoor zorgen dat je kasteel snel instort.

Zorg ervoor dat je een basis maakt van circa 20 centimeter zand. Indien het zand helemaal droog is kun je er wat water overheen gieten. Laat het overtollige water weglopen en voeg vervolgens wederom een laagje zand toe. Met behulp van een schep of plamuurmes kun je het vervolgens aandrukken. Dat zal zorgen voor een stevige basis van je kasteel.

Werk in de juiste volgorde

Wil je graag een kwalitatief zandkasteel bouwen? Dan is het belangrijk dat je in de juiste volgorde werkt als je begint met bouwen. Werk daarom altijd van boven naar beneden. Als je niet in deze volgorde werkt valt het zand dat je van boven weghaalt op de eerder gecreëerde delen. Je kunt natuurlijk van alles maken in je zandkasteel: van trappen tot muren en torens. Begin dus bovenaan.

Een zandkasteel bouwen met leuke versieringen

Het is natuurlijk wel zo leuk als je leuke versieringen kunt aanbrengen. Zo kan je bijvoorbeeld kleine spulletjes van huis meenemen. Je kunt denken aan onder andere cocktailprikkers, kralen, vlaggetjes, speelgoedpoppetjes en meer.

Ben je niet erg creatief hierin? Dan kun je natuurlijk leuke voorbeelden opzoeken op het internet. Je hoeft het wiel immers niet opnieuw uit te vinden!

Bescherm je zandkasteel tegen de zee

Als je een zandkasteel wilt bouwen is het natuurlijk ook belangrijk dat je zorgt voor bescherming van het kasteel. Bescherm het kasteel door geulen te graven met een schep. In de geulen kun je natuurlijk alvast wat water gieten, zodat het er ook echt écht uitziet.

Maak een foto van je kunstwerk

Beschik je over een leuke kindercamera? Dan kun je natuurlijk ook nog een foto maken van je kunstwerk. Een zandkasteel bouwen is geen alledaagse taak en dus is een foto natuurlijk wel op zijn plaats.

Wil je graag emmertjes, schepjes en ander strandspeelgoed kopen? Dan kun je surfen naar bol.com. Deze aanbieder heeft een ruim assortiment meer dan 1.000 artikelen! Zo zal je je ongetwijfeld ontzettend vermaken tijdens je volgende bezoek aan het strand. En oja, vergeet je je niet in te smeren?

Misschien vind je dit ook leuk