Er komt een dag dat je kind thuiskomt en vertelt dat al zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes een eigen telefoon hebben. Jouw kind heeft nog geen eigen telefoon. Is het dan ook maar hoognodig tijd om er eentje in huis te halen? Een telefoon voor je kind kan risico’s met zich meebrengen, maar die risico’s zijn te beperken. Bekijk, via de onderstaande knop, enkele geschikte smartphones van dit moment óf lees eerst verder.
Een telefoon voor je kind: wat is een geschikte leeftijd?
Voordat je een telefoon voor je kind gaat kopen is het belangrijk dat je weet vanaf welke leeftijd een smartphone voor kinderen geschikt is. Dat verschil per situatie en per kind. Gaat je kind in de avonduren naar de voetbaltraining en vind je het dan fijn of hij of zij een berichtje kan sturen als je kind veilig aankomt? Dan kan een telefoon voor je kind een verstandige keuze zijn. Speelt je kind daarentegen nog veel op de stoep voor je huis? Dan is een telefoon misschien nog helemaal niet nodig. Een smartwatch voor kinderen kan dan ook al een goed alternatief zijn.
Welke telefoon is geschikt voor je kind?
Er zijn natuurlijk talloze modellen waar je uit kunt kiezen. Wel raden we aan om niet direct het duurste model te kopen. Een kind zal niet direct een iPhone XS nodig zijn. Er zijn ook veel voordeligere toestellen. Als je als ouder zelf een iPhone hebt kun je natuurlijk een goedkoper model kopen voor je kind. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de kleinere iPhone 5s met een 4-inch beeldscherm.
Maakt het merk jou niet zoveel uit? Of heb je zelf een Android-toestel en wil je dat je kind er ook eentje krijgt? Dan kun je ook kiezen voor een van deze merken en modellen. Er zijn voldoende leuke Android-smartphones beschikbaar: van Samsung tot Sony en Huawei. Zo is bijvoorbeeld de Huawei Y6 2019 een erg geschikte aankoop voor kinderen. Je kunt dit toestel in huis halen voor slechts 149 euro en deze is leverbaar in meerdere kleuren.
Kies je voor sim only of prepaid?
Van tevoren is het erg belangrijk dat je goed uitlegt welke kosten er allemaal bij komen kijken. Je kunt natuurlijk kiezen voor een abonnement, maar je kunt ook kiezen voor prepaid of sim only. Geef concreet aan wat de financiële consequenties zijn als je kind over zijn of haar abonnement ‘heen gaat’. Wil je er zeker van zijn dat hij of zij niet te veel uitgeeft? Kies dan voor prepaid.
Telefoon voor je kind kopen: wat zijn de risico’s?
Een telefoon voor je kind is niet zonder risico’s. Het vraagt namelijk wel iets van je zoon of dochter: zij moeten op een zeer hoog niveau communiceren. Hun hersenen zijn daar misschien nog niet helemaal aan toe. Kinderen denken vooral vanuit zichzelf en zijn erg impulsief. Zodoende houden zij dus ook niet erg veel rekening met de ontvanger aan de andere kant. Er bestaan dus risico’s als je een telefoon voor je kind koopt, maar deze risico’s kun je beperken met de onderstaande tips.
Tips voor het gebruik
Een telefoon voor je kind is niet niks. Daarom is het belangrijk dat je kind er ook goed mee omgaat. Welke tips kun je allemaal opvolgen? Hieronder lees je enkele handige tips.
Neem de telefoon voor je kind stap voor stap door
Het is belangrijk dat je telefoon goed doorloopt met je kind. Hoe werkt het toestel, welke mogelijkheden zijn er en welke basisvaardigheden zijn nodig? Als je dit goed doorneemt heeft je kind goed in de gaten hoe het allemaal werkt.
Social media is natuurlijk erg populair, maar helaas loeren er ook veel gevaren met betrekking tot gebruik van social media. Bespreek daarom uitgebreid wat de risico’s zijn. Ken je een bepaalde app niet? Laat je kind dit dan rustig uitleggen. Je kunt dan zelf besluiten of dit wel of niet toegestaan is.
Betaalde apps
Met de smartphones van tegenwoordig kun je verschillende betaalde apps downloaden. Dat geldt ook voor de telefoon die je voor je kind koopt. Zorg er daarom dat jij als enige toestemming kan geven voor betaalde aankopen. Voor zulke aankopen kun je bijvoorbeeld jouw vingerafdruk invoeren of jouw Face ID bij de iPhones. Zo voorkom je onnodig hoge aankopen voor betaalde apps en hou je alles binnen de hand.
Stel grenzen
Het is ook erg belangrijk dat je grenzen stelt voor je kind. Hoe lang mag je kind op zijn of haar telefoon spelen? Mag hij of zij alleen een uurtje in de middag? En moet je kind de telefoon weer teruggeven voordat hij of zij op bed gaat? Met dergelijke regels voorkom je dat je kind nog gaat gamen in bed.
Jij hebt een voorbeeldfunctie
Je kunt natuurlijk allerlei regels opstellen voor je kind en zijn of haar telefoon. Echter heb jij natuurlijk wel een voorbeeldfunctie. Zit dus zelf ook niet de hele dag op je smartphone! Als jij dit doet, neemt je kind dat geheid van je over.
Bekijk alle mobiele telefoons voor kinderen
Ben je benieuwd naar de nieuwste mobiele telefoons voor kinderen van dit moment? Surf dan naar bol.com voor leuke deals. Op deze website heb je keuze uit talloze smartphones in verschillende prijsranges. Een telefoon voor je kind hoeft niet veel te kosten: bepaalde modellen zijn voordelig en beschikken over alle broodnodige functies.