Wat is veiliger: houten speelgoed of plastic speelgoed? Dit moet je weten

door

Twee derde van de Nederlanders is ervan overtuigd dat houten speelgoed veiliger is dan plastic speelgoed. Dit denkt men, omdat er geen chemische stoffen in hout zitten. Maar is dat wel zo? In dit artikel lees je daar meer over.

Onderzoek

Veel ouders kiezen liever voor houten speelgoed dan voor plastic. Hoofdredenen hiervoor zijn: duurzaamheid, het is mooier en vooral veiliger. Laatstgenoemde: dat is wat ouders denken. Zo blijkt uit onderzoek van Waarzitwatin, een inititiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Volgens het onderzoek denkt 69 procent van de Nederlanders dat er helemaal geen chemische stoffen in houten speelgoed zit. Dat is niet terecht; want het is wel degelijk aanwezig. Chemische stoffen zijn namelijk ook te vinden in de natuur. Bovendien is houten speelgoed vaak bewerkt met verf of lijn, wat natuurlijk ook chemische stoffen zijn.

Houten speelgoed is veilig te gebruiken

Houten speelgoed is veilig te gebruiken, maar het bevat niet altijd minder chemische stoffen dan plastic speelgoed. Echter hoeven chemische stoffen ook niet gevaarlijk te zijn. Sterker nog: soms is het zelfs beter. Chemische stoffen worden bijvoorbeeld ook gebruikt in zonnebrandcrème. Hierdoor voorkom je juist dat je verbrand raakt. Ook handzeep beschikt over chemische stoffen. Zo zijn er nog verscheidene andere voorbeelden. Als je speelgoed van hout maar op een veilige manier gebruikt, is er niets aan de hand.

Lijm, verf, lak en olie

Houten blokken, wagentjes en treinbanen worden vaak gemaakt van beukenhout of vurenhout. Vervolgens wordt er lijm, verf, lak of olie aangebracht. Dat brengt weer chemische stoffen met zich mee. Alhoewel dat misschien gevaarlijk klinkt, is dat niet het geval. Zolang het speelgoed maar voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Controleer daarom altijd of het product een CE-keurmerk heeft.

Op zoek naar duurzaam speelgoed? Bekijk hier een overzicht van de leukste duurzame artikelen van dit moment.

Misschien vind je dit ook leuk