Wat is K'NEX?

Wat is K’NEX?

door

K’NEX is een merk van constructiespeelgoed dat bestaat uit plastic staafjes, koppelstukken en andere onderdelen waarmee kinderen en volwassenen allerlei driedimensionale constructies kunnen bouwen. Het speelgoed werd voor het eerst geïntroduceerd in 1992 en is sindsdien populair geworden vanwege de vele creatieve mogelijkheden die het biedt.

De onderdelen van het speelgoed kunnen op vele manieren worden gecombineerd en samengevoegd om verschillende vormen, modellen en structuren te creëren, zoals achtbanen, voertuigen, gebouwen en nog veel meer. Naast de standaardsets zijn er ook speciale sets beschikbaar die kinderen kunnen helpen bij het leren van wetenschappelijke concepten zoals mechanica, aerodynamica en kinetische energie.

K’NEX is een leuk en educatief speelgoed dat kinderen kan helpen hun creativiteit en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd leren over wetenschap, techniek, wiskunde en andere onderwerpen.

Door wie is K’NEX bedacht?

K’NEX is bedacht door Joel Glickman, een Amerikaanse uitvinder en ondernemer. Glickman was oorspronkelijk een ontwerper van meubels en interieurs, maar hij begon in de jaren 80 met het maken van prototypes van plastic staafjes en koppelstukken om zo innovatieve meubels te kunnen bouwen. Later realiseerde hij zich dat deze onderdelen ook gebruikt konden worden om speelgoed te maken.

In 1992 richtte Glickman K’NEX Industries op om zijn nieuwe constructiespeelgoed op de markt te brengen. De naam K’NEX komt van het Engelse woord “connects” (verbindt), omdat de onderdelen van het speelgoed op verschillende manieren aan elkaar verbonden kunnen worden.

Het bouwspeelgoed werd al snel populair en groeide uit tot een bekend merk van constructiespeelgoed dat wereldwijd wordt verkocht. Het bedrijf is gevestigd in Hatfield, Pennsylvania, VS en heeft sinds de introductie van het speelgoed verschillende andere speelgoedlijnen ontwikkeld, waaronder de Kid K’NEX-lijn voor jongere kinderen en de Mighty Makers-lijn voor meisjes.

De kosten voor K’NEX

De prijs van de sets varieert afhankelijk van de grootte, het aantal onderdelen en de complexiteit van het model. De duurste set die momenteel op de officiële website van bol.com te koop is, is de “K’NEX Gigantische Reuzenrad Bouwset 1,83 meter”. Deze set bevat meer dan 8548 onderdelen en kan worden gebruikt om een reuzenrad te bouwen die maar liefst 1,83 meter hoog is!

De prijs van deze set is momenteel €744,95 op bol.com. Het is echter mogelijk dat er andere K’NEX-sets zijn die in het verleden zijn uitgebracht en die nu niet meer verkrijgbaar zijn, maar die duurder zijn geworden omdat ze collectors items zijn geworden.

Waar kan je dit speelgoed kopen?

Er zijn verschillende winkels en online winkels waar je K’NEX in Nederland kunt kopen. Hier zijn twee opties:

  • Bol.com – Een populaire online winkel in Nederland die een breed assortiment K’NEX-sets aanbiedt, variërend van eenvoudige startersets tot complexe achtbaanmodellen.
  • Speelgoedwinkels – Veel lokale speelgoedwinkels in Nederland verkopen K’NEX-sets. Het kan de moeite waard zijn om een ​​paar verschillende winkels te bezoeken om de verschillende sets te vergelijken en te zien welke het beste bij jou past.

Er zijn natuurlijk ook andere winkels en websites die leuke sets verkopen. Het is altijd een goed idee om de prijzen en voorraad te vergelijken voordat je een aankoop doet.

Leuke feitjes en weetjes over K’NEX

Hieronder lees je over enkele leuke feitjes en weetjes over het bouwspeelgoed:

  • K’NEX heeft oorspronkelijk het ontwerp van het speelgoed gebaseerd op tandenstokers en marshmallows die oprichter Joel Glickman gebruikte om prototype meubels te bouwen.
  • De langste K’NEX-achtbaan ooit gebouwd is 3,7 km lang en is gebouwd door een team van studenten in Ohio, VS. Het duurde 2000 uur om te bouwen.
  • Het bouwspeelgoed is gebruikt om een ​​prototype van een robot te bouwen die door het Amerikaanse leger werd gebruikt om explosieven te ontwapenen.
  • In 2006 heeft K’NEX een set uitgebracht genaamd “K’NEX Motorized Madness Ball Machine”, die de officiële wereldrecordhouder was voor de grootste kogelbaan ter wereld.
  • K’NEX-sets bevatten vaak onderdelen van verschillende kleuren en maten, wat het mogelijk maakt om kleurrijke en gedetailleerde modellen te maken.
  • Het is niet alleen populair als speelgoed, maar wordt ook vaak gebruikt als hulpmiddel bij het lesgeven in STEM-onderwerpen (Science, Technology, Engineering en Mathematics).
  • Het hoofdkantoor van K’NEX Industries is gevestigd in Hatfield, Pennsylvania, VS, en het bedrijf heeft meer dan 200 werknemers.
  • K’NEX heeft ook enkele licentieovereenkomsten met merken zoals Angry Birds, Mario Kart en Plants vs. Zombies, waardoor fans van deze franchises sets kunnen kopen met thema’s uit deze games.

Hoe wordt het speelgoed gemaakt?

K’NEX wordt gemaakt van verschillende materialen, waaronder plastic en metaal. Hier is een algemene beschrijving van het productieproces:

Ontwerp: Het ontwerp van een nieuwe set wordt gemaakt door de ontwerpers van het bedrijf. Ze maken de ontwerpen op de computer en gebruiken speciale software om de modellen driedimensionaal te maken.

Matrijzen maken: Vervolgens worden er matrijzen gemaakt, die gebruikt worden om de onderdelen te produceren. De matrijzen worden gemaakt van staal en worden met precisiebewerkingsapparatuur bewerkt om de juiste vorm en afmetingen te krijgen.

Plastic spuitgieten: Het plastic wordt in poedervorm in de matrijzen gegoten en vervolgens gesmolten bij hoge temperaturen. Daarna wordt het plastic onder hoge druk in de vormen gespoten en krijgt het zijn uiteindelijke vorm.

Afwerking: De onderdelen worden vervolgens uit de matrijzen verwijderd en onderworpen aan een aantal afwerkingsprocessen, zoals het verwijderen van bramen, het gladmaken van de oppervlakken en het schilderen van de onderdelen in de gewenste kleuren.

Verpakking: De afgewerkte onderdelen worden vervolgens in sets verpakt, inclusief instructies voor het bouwen van het model.

Distributie: De sets worden vervolgens gedistribueerd naar winkels en online winkels over de hele wereld, waar ze beschikbaar zijn voor aankoop. Dit is een vereenvoudigde beschrijving van het productieproces van K’NEX, omdat het proces enigszins kan verschillen afhankelijk van de set en de fabrikant.

Voor welke leeftijd is K’NEX geschikt?

K’NEX is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar oud en ouder. Sommige sets zijn speciaal ontworpen voor jongere kinderen, terwijl andere sets meer geschikt zijn voor oudere kinderen en tieners.

Voor jongere kinderen kunnen eenvoudige sets met grotere onderdelen en eenvoudige constructies geschikt zijn. Deze sets zijn vaak gericht op het ontwikkelen van de fijne motoriek en de creativiteit van jongere kinderen.

Voor oudere kinderen en tieners zijn er meer complexe sets beschikbaar, die kunnen variëren van voertuigen en robots tot achtbanen en andere geavanceerde constructies. Deze sets kunnen helpen bij het ontwikkelen van problemen oplossen, kritisch denken en engineering vaardigheden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de geschiktheid van K’NEX voor een bepaalde leeftijd ook afhankelijk is van de individuele vaardigheden en interesses van het kind. Sommige kinderen kunnen geavanceerde sets bouwen op jongere leeftijd, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om de basisconstructies onder de knie te krijgen. Het is altijd een goed idee om de aanbevolen leeftijdsrichtlijnen te volgen en te zorgen voor passende toezicht tijdens het spelen met K’NEX.

Waar kan ik voorbeelden van K’NEX bekijken?

Er zijn verschillende bronnen waar je voorbeelden van creaties kunt bekijken:

K’NEX-website: De officiële K’NEX-website (www.knex.com) heeft een galerij met voorbeelden van K’NEX-creaties die zijn gebouwd met behulp van verschillende sets.

YouTube: Er zijn veel YouTube-video’s waarin de nodige creaties worden getoond. Je kunt zoeken op ‘K’NEX creations’ om verschillende video’s te vinden van creaties gemaakt door andere liefhebbers van het speelgoed.

K’NEX community forums: Er zijn verschillende online forums waar fans van het bouwspeelgoed hun creaties delen en bespreken. Het officiële K’NEX-forum is te vinden op www.knexusergroup.org.

Pinterest: Op Pinterest zijn er veel foto’s en video’s van K’NEX-creaties te vinden. Je kunt zoeken op ‘K’NEX creations’ om verschillende pins te vinden met voorbeelden van creaties.

Instructables: Op Instructables (www.instructables.com), een website waar gebruikers stapsgewijze instructies delen voor doe-het-zelf-projecten, zijn er veel K’NEX-creaties te vinden. Zoek op ‘K’NEX’ om verschillende instructies te vinden voor het bouwen van verschillende creaties.

Met deze bronnen kun je ongetwijfeld genoeg inspiratie opdoen voor het bouwen van je eigen bouwcreaties!

Ben je overtuigd?

Ben je overtuigd en wil je graag je eigen creaties bouwen? Surf naar bol.com en bekijk het grote overzicht aan speelgoed op deze webshop. Je hebt keuze uit talloze leuke bouwsets voor jong en oud!

Misschien vind je dit ook leuk