veilig speelgoed buiten eu

Speelgoed kopen buiten de EU: is dit wel veilig?

door

Als consument mag je natuurlijk (online) winkelen waar je dat zelf wilt. Sommige Nederlanders bestellen alles bij een Nederlandse webshop en anderen kiezen liever voor een buitenlandse variant. De Nederlandse webshop is vaak duurder, maar biedt in de regel ook betere kwaliteit. Toch wordt ook veel speelgoed van de Nederlandse webshops geproduceerd buiten de EU én dan voornamelijk in China. Hoe weet je nu of je echt goed zit? Wanneer is het nu veilig en wanneer juist niet? In dit artikel vertellen we jou graag meer over veilig speelgoed.

Hoe herken ik veilig speelgoed?

Veilig speelgoed is relatief gemakkelijk te herkennen. Speelgoed dat namelijk is voorzien van een CE-Markering is geschikt voor verkoop binnen de Europese Unie. De fabrikanten van dit speelgoed voldoen aan de Europese normen. Met behulp van technische documentatie en een veiligheidsbeoordeling kunnen zij een CE-markering verkrijgen. Pas als zij aan de normen voldoen mag het speelgoed worden verkocht binnen de Europese Economische Ruimte (EER).

Bron: RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Veilig online speelgoed kopen in Nederland

Je weet dus nu in ieder geval waar je op kunt letten. Is de verpakking voorzien van een CE-markering? Dan kan je het dus veilig kopen en is er niets aan de hand. Toch zijn er tegenwoordig ook veel Nederlandse webshops die hun handel rechtstreeks uit China halen. Zogeheten dropship-webshops bestellen hun artikelen op AliExpress en laten dit rechtstreeks bij de klant bezorgen. Vaak is dit speelgoed niet voorzien van een CE-markering. Dat geldt natuurlijk niet voor alle kleine webshops, maar het is zeker iets om rekening mee te houden. Het is daarom raadzaam om speelgoed bij een gerenommeerde webshop te kopen. Onder andere bol.com levert veilig speelgoed waar je je geen zorgen om hoef te maken. Ook externe verkopers van deze webshop moeten namelijk voldoen aan de eisen van bol.com.

Veilig online speelgoed kopen buiten de EU?

Wil je graag online speelgoed kopen buiten de EU? Dan moet je jezelf echt afvragen of dat wel de juiste keuze is. Recent heeft de Consumentenbond namelijk een onderzoek uitgevoerd. Zij bestelden onder andere speelgoed bij Chinese aanbieders. Een gedeelte van het speelgoed bevatte maar liefst 200 keer de toegestane weekmakers. Deze stoffen zijn schadelijk voor kinderen en dat soort troep wil je natuurlijk uit de buurt van je kindje houden. Buiten de EU kan je bijvoorbeeld ook erg voordelig een smartwatch voor kinderen kopen. Erg veilig is het vaak niet.

Let op voor een neppe CE-markering

De Chinese fabrikanten hebben een leuk alternatief bedacht voor de CE-markering. Men heeft een ander logo bedacht: CE (China Export). Dat zijn toevallig dezelfde letters en bovendien lijkt het logo ook nog flink op elkaar. Laat je dus niet misleiden. Steeds meer media besteedt hier dan ook aandacht aan. Zo heeft Arjan Lubach hier een item over gemaakt, doet de Consumentenbond met enige regelmaat onderzoek en bestaan er Facebook-groepen zoals ‘Ali versus de Rest’. Wil je gewoon echt zeker zijn van je zaak? Kies dan voor bol.com of een andere grote speelgoedwebshop.

Je kunt hieronder het item van Arjan Lubach bekijken van het programma Zondag met Lubach:

Heb jij weleens speelgoed besteld van en Chinese webshop? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Misschien vind je dit ook leuk