schermtijd iphone 2

Schermtijd iPhone: tips om niet verslaafd te raken

door

Sinds 2018 is het mogelijk om de schermtijd van je iPhone in te zien. Apple heeft dit dus al een flinke poos geïnstalleerd op jouw iOS smartphone. Je kunt zelfs iedere zondag- of maandagochtend een melding ontvangen van je telefoon. Deze geeft dan aan hoe vaak je dagelijks je iPhone hebt gebruikt. De schermtijd wordt dan in een overzicht naar jou toegestuurd via een pushbericht. Hoe kan je er nou voor zorgen dat je niet verslaafd raakt aan je telefoon? Of hoe zorg je ervoor dat je kind niet langer dan een bepaalde periode op een bepaalde app zit? Daarover vertellen we jou graag meer in dit artikel.

Wat is de schermtijd iPhone?

Met behulp van de schermtijd iPhone kan je gemakkelijk inzien hoe frequent je bepaalde apps gebruikt. Ook kan je zien hoeveel tijd je spendeert aan een bepaalde app. Dat is natuurlijk handig voor jezelf, maar het kan ook handig zijn als je kind beschikt over een eigen iPhone. Je kunt op die manier of je kind misschien niet een tikkeltje verslaafd is.

Echter kan je natuurlijk ook op je eigen smartphone deze data inzien. Ben jij misschien een tikkeltje verslaafd?

Apple belooft in ieder geval accurate data en uiteraard blijven deze gegevens versleuteld op jouw eigen telefoon. Derden kunnen dus niet inzien hoe vaak jij een bepaalde app gebruikt en wanneer. Dat is natuurlijk wel zo veilig. Gelukkig weten we ook van Apple dat privacy bij hen hoog in het vaandel staat. Ook security is top bij de smartphone-fabrikant.

PS: beschik jij toevallig ook over een Android toestel? Lees hier meer over de schermtijd Android.

Hoe kan je schermtijd gebruiken op je iPhone?

Het is goed om te weten dat je schermtijd op je iPhone kan gebruiken. Echter is dit alleen geschikt voor apparaten die iOS 12 of hoger hebben. Is jouw smartphone nog niet ge-update naar minimaal deze versie? Dan kan je helaas geen schermtijd iPhone gebruiken. Je opent de instellingen als volgt:

  • Open instellingen;
  • Navigeer naar ‘schermtijd’.

Vervolgens zie je direct een overzicht van jouw smartphone. Als je wilt kan je deze data ook delen met andere apparaten. In dat geval kan je ook een bepaalde smartphone bekijken. Zo kan je het delen met gezinsleden. Dat is handig als je kind bijvoorbeeld ook een iPhone heeft. Je hoeft dan niet in zijn of haar telefoon te wroeten om na te gaan hoeveel hij of zij op zijn of haar smartphone zit.

In een oogopslag kan je zien hoeveel je gemiddeld op je telefoon zit. Ook kan je dit vergelijken met een week daarvoor. Daaronder zie je nog een aantal opties. Zo kan je bijvoorbeeld apparaatvrije tijd instellen, applimieten instellen, communicatielimieten instellen of apps instellen die je altijd wilt toestaan. Je kunt zelfs beperkingen opleggen voor ongeschikt materiaal. Dat is vooral handig voor kinderen.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

iphone 10 X
De iPhone is ontzettend populair onder zowel jongeren als volwassenen

Verslaafd aan je iPhone? Stel limieten in!

Merk je dat je veel op je iPhone zit? Of wil je graag dat je kind niet langer dan een uur per dag op zijn smartphone speelt? Dan kan je limieten instellen. Je hoeft hier geen aparte apps voor te downloaden, want dit behoort allemaal tot de schermtijd iPhone functies. Hieronder volgt een lijst met opties.

Apparaatvrije tijd

Als je wilt kan je met schermtijd iPhone ook apparaatvrije tijd instellen. Daarmee is het mogelijk om bepaalde apps voor een bepaalde periode te deactiveren. Als je wilt kan je bepaalde apps uitsluiten, zodat je daarvoor nog wel pushmeldingen ontvangt.

De apparaatvrije tijd kan je gemakkelijk instellen. Navigeer daarvoor als volgt:

  • Ga naar ‘instellingen’
  • Klik op ‘schermtijd’
  • Klik op ‘apparaatvrije tijd’

Je kunt nu simpelweg een apparaatvrije tijd instellen. Schakel de optie in en kies een begin- en eindtijd. Met behulp van iCloud wordt deze functie gesynchroniseerd naar al je apparaten. Deze zullen dus allemaal tijdelijk worden geblokkeerd.

Applimieten

Je kunt ook applimieten instellen. Wil je dat je niet te veel op social media zit op een dag? Dan kan je een limiet voor jezelf instellen. Je kunt per categorie applimieten instellen, maar je kunt ook per app een limiet instellen. Op die manier ben je ervan verzekerd dat je niet veel op je smartphone zit. Ook voor kinderen kan deze functie handig zijn. Wil je niet dat je kind de hele dag een spelletje speelt op zijn of haar smartphone? Dan kan je een limiet instellen.

Navigatie > instellingen > schermtijd > apparaatvrije tijd

Communicatielimieten

Als je wilt kan je met schermtijd iPhone ook communicatielimieten instellen. Deze limieten zijn van toepassing op Telefoon, FaceTime, Berichten en iCloud-contacten. Natuurlijk kan je wel altijd blijven bellen met alarmnummers.

In het menu kan je vervolgens kiezen voor twee opties. Je kunt de communicatie met anderen beperken tijdens de toegestane schermtijd, maar ook kan je tijdens de apparaatvrije tijd de communicatie beperken. Je kunt zelf een optie uitkiezen.

Als je een optie hebt uitgekozen kan je dit instellen voor iedereen of voor bepaalde contacten. Merk je dat je vooral veel belt met eenzelfde persoon? Dan kan je dit voor jezelf limiteren voor een bepaalde periode. Ook kan je introducties in groepen instellen.

Navigatie > instellingen > schermtijd > communicatielimieten

Altijd toegestaan

Als je wilt zijn er natuurlijk ook een aantal apps die je altijd kunt toestaan. Ook wanneer je apparaatvrije tijd hebt ingesteld komen pushmeldingen dus vooralsnog door. In noodsituaties kan dat natuurlijk wel bijzonder handig zijn. Je kunt zelf bepalen welke apps je wel of niet toestaat tijdens de apparaatvrije tijd. Probeer echter niet in de verleiding te komen om je favoriete apps hierbij te zetten. Dat heeft immers geen zin.

Navigatie > instellingen > schermtijd > altijd toegestaan

Beperkingen instellen

Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om beperkingen in te stellen. Met deze optie kan je bijvoorbeeld leeftijdskeuringen voor films aanpassen of je kunt aankopen in de App Store alleen door een volwassene laten voltooien. Als je deze optie wilt instellen in een beveiligingscode verplicht.

Navigatie > instellingen > schermtijd > beperkingen instellen

(Tekst gaat verder onder deze foto)

schermtijd iphone
TikTok is een populaire app onder jongeren

Hoe kan ik de schermtijd iPhone voor kinderen controleren?

Het is belangrijk dat kinderen niet veel op hun smartphone spelen. Daarom kan de schermtijd iPhone ook controleren. Zo kan je bijvoorbeeld applimieten instellen of je kunt apparaatvrije tijd instellen. Tijdens de apparaatvrije tijd is het bijvoorbeeld tijd voor huiswerk.

Het is raadzaam om hierover te praten met je kind. Kinderen moeten begrijpen dat het niet goed is om de hele dag op je telefoon te zitten. Er zijn meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.

Schermtijd iPhone voor kinderen onder 14 jaar

Kinderen tot en met 13 jaar, dus onder 14 jaar, kunnen gevolgd en beheerd worden via de telefoon van de ouder(s). Hiervoor is gezinsdeling verplicht. Je kunt de schermtijd van je kind dan nagaan via instellingen > schermtijd > naam kind.

Je kunt hier zelf aangeven wat de maximale schermtijd iPhone is en je kunt bijvoorbeeld applimieten instellen. Ook kan je de grafieken inzien van jouw kind. Iedere week krijg je eveneens een weekoverzicht van de activiteiten van je kind. Het overzicht ziet er net zo uit als dat van jouw eigen smartphone.

Schermtijd iPhone voor kinderen vanaf 14 jaar

Is je kind 14 jaar of ouder? Dan is het minder noodzakelijk om te controleren wat je kind allemaal doet op zijn telefoon. Toch kan je wel bepaalde beperkingen opleggen voor ongewenste inhoud.

Je kunt beperkingen instellen door te navigeren naar instellingen > schermtijd > gebruik toegangscode voor schermtijd. Je kan hier een code invoeren die niet bekend is bij jouw kind. Op die manier heeft je kind hier geen toegang toe. Zorg ervoor dat je de code goed onthoudt. Schrijf deze eventueel ergens op.

Je kunt vervolgens diverse opties in- en uitschakelen. Zo kan je bijvoorbeeld een maximumaantal uren instellen op social media of je kunt bepaalde websites of apps blokkeren. Als je kind dit wil negeren moet hij of zij de beveiligingscode invoeren. Zoals gezegd heb jij deze code zelf bedacht.

Bepaalde apps kan je uiteraard weer uitsluiten zodat je kind wel altijd op WhatsApp kan bijvoorbeeld. Het is raadzaam om hierover goede afspraken te maken met je kind.

Maximale schermtijd iPhone voor kinderen

Het is raadzaam dat je kind niet de hele dag op zijn of haar smartphone zit. Daarom kan je de volgende tijden aanhouden. Op die manier voorkom je een verslaving:

  • Laat baby’s nog helemaal niet spelen op een smartphone of tablet. Het scherm is fel en niet goed voor hen. Als alternatief kan je kiezen voor een baby tablet;
  • Een peuter mag per dag maximaal een half uurtje op een telefoon met blokjes van circa tien minuten;
  • Maximale schermtijd van een kind van 2 jaar is 30 minuten per dag met blokjes van tien minuten;
  • Kinderen van 3 jaar mogen ook maximaal 30 minuten per dag, maar ditmaal met blokjes van 15 minuten; Kinderen van 4 jaar mogen maximaal 45 minuten per dag en niet langer dan 30 minuten achter elkaar;
  • De maximale schermtijd voor kinderen van 5 jaar bedraagt 45 minuten per dag en niet langer dan 30 minuten per keer;
  • De maximale schermtijd voor kinderen van 6 jaar bedraagt maximaal 1 uur per dag, verdeeld in twee keer 30 minuten;
  • Kinderen van 7 of 8 jaar kunnen maximaal 1,5 uur per dag op hun telefoon spelen;
  • Kinderen van 9 jaar hebben een maximumurenaantal van 2 uur per dag;
  • Zodra je kind een tiener wordt mogen kinderen circa 2 uur per dag spelen, maar vanaf deze leeftijd is het lastiger om dit in de hand te houden. Maak hierover dus goede afspraken. Eventueel kan je ook de verschillende opties instellen om een verslaving tegen te gaan. Praten is echter altijd verstandig.

Apps van derden

Naast de iPhone schermtijd zijn er ook nog diverse apps van derden die je kan installeren om het gebruik van de smartphone te beperken. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor Circle by Disney ($99 eenmalig), Bark ($9 per maand of $99 per jaar) en Bosco (gratis). De eerste twee apps zijn natuurlijk wel vrij prijzig als je nagaat dat de standaardfuncties van Apple al vrij uitgebreid zijn. Echter zijn er nog een aantal aanvullende functies bij de diverse apps.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

circle by disney
Disney heeft een app ontwikkeld!

Circle by Disney

Circle by Disney bestaat inmiddels al sinds 2015 en was een van de eerste apps om beperkingen op te leggen voor kinderen. Je kunt uitgebreid monitoren wat je kind allemaal doet op zijn of haar smartphone.

De app is geschikt voor iedereen binnen het gezin. Zo kan je bijvoorbeeld tracken en filteren, maar ook kan je monitoren. De app is daarmee geschikt voor verschillende leeftijdsgroepen.

Als je wilt kan je applimieten en tijden instellen. Deze functies zien we ook terug bij de iPhone schermtijd. Wil je bijvoorbeeld dat je kind maximaal drie kwartier op een spelletjes-app speelt? Dan kan je dus een limiet instellen.

Zoals gezegd zijn de opties dus vrij gelijk aan de standaardopties. Wel kan je deze app ook op een Android-toestel installeren. Heb jijzelf een iPhone, maar heb je voor je kind een goedkopere telefoon gekocht? Dan kan deze app wel handig zijn.

Bark

De app Bark is een goed alternatief voor Circle by Disney. Deze app bevat diverse platformen, namelijk social media, populaire apps en je kunt naaktheid detecteren op de telefoon van je kind.

Er geldt een proeftijd, dus je bent vrij om de app eerst gratis te installeren. Vervolgens zal je 5 dollar per maand betalen of je kunt kiezen voor 49 dollar per jaar. Dat is het basispakket voor Bark Jr. Wil je liever kiezen voor alle opties? Dan betaal je 99 dollar per jaar of 14 dollar per maand.

Je kunt de schermtijd managen als ouder met Bark Jr. Zo kan je bepaalde websites uitsluiten of je kunt nagaan waar je kind zich bevindt. Ook hiervoor geldt: de opties zijn ook beschikbaar via de ingebouwde schermtijd iPhone functies en door middel van zoek mijn iPhone kan je eveneens nagaan waar je kind zich bevindt.

De uitgebreidere variant biedt meer opties. Zo krijg je een waarschuwing als je kind gepest wordt of wanneer hij of zij zelfmoordneigingen heeft. Deze functies vind je niet terug in de standaardapps van Apple.

Ook hiervoor geldt: de app is handig als je kind een goedkopere telefoon van Android heeft. Als ouder heb je dan vooralsnog inzage op het smartphone-gebruik van je kind.

Bosco app

Wil je kiezen voor een gratis variant die aanvullend werkt op iPhone schermtijd van Apple? Dan kan de Bosco app handig zijn. Deze app is gratis beschikbaar en je krijgt alleen een melding indien er onregelmatig gebeurtenissen plaatsvinden.

Bevindt je kind zich bijvoorbeeld op een vreemde plek of slaapt hij of zij minder goed? Of zijn er ongebruikelijke momenten op social media? Dan word je als ouder daarover geïnformeerd.

De app kan zelfs afbeeldingen detecteren en rare afbeeldingen worden zodoende gemeld aan ouders.

Dit zijn alle freemium opties, maar als je wilt kan je ook nog kiezen voor de premium variant. Je kunt dan onder andere gebruikmaken van mood detective. Ook kan je aanstootgevende berichten lezen.

De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS, dus je kunt dit ook installeren als je kind zelf een Samsung telefoon heeft bijvoorbeeld. Als ouder heb je dan vooralsnog inzage op het smartphone-gebruik van je kind.

(Tekst gaat verder onder deze foto)

iphone verslaving tegengaan
De iPhone 11 beschikt over 3 camera’s aan de achterzijde

Wekelijkse rapporten van je iPhone schermtijd

Indien je beschikt over meerdere smartphones, of je hebt smartphones gedeeld met het gezin, kan je hiervan een wekelijks rapport ontvangen. Daarvoor kan je de volgende instellingen inschakelen:

  • Ga naar ‘instellingen’
  • Klik op ‘schermtijd’
  • Schakel ‘deel op alle apparaten’ in.

De schermtijden worden zodoende bij elkaar opgeteld. Per apparaat kan je vooralsnog nagaan hoeveel tijd je besteed. Je weet dus nog steeds of je meer op iPhone A of iPhone B zit. Ook kan je bijvoorbeeld je tablet toevoegen.

Op maandag of zondag krijg je automatisch een pushmelding. Je weet dan hoeveel je die week op je apparaten hebt gezeten.

Kan ik de schermtijd iPhone ook uitschakelen?

Vind je de schermtijd voor je iPhone overbodig? Dan kan je deze functie ook simpelweg uitschakelen. Dat werkt erg eenvoudig. Daarvoor volg je dit stappenplan:

  • Navigeer naar ‘instellingen’
  • Klik op ‘schermtijd’
  • Klik nu op ‘schakel schermtijd uit’.

De optie wordt vervolgens direct gedeactiveerd en je ontvangt hier geen meldingen meer van. Uiteraard kan je dit op ieder moment op een later tijdstip ook weer aanzetten. Je kunt hetzelfde stappenplan volgen, maar dan de schermtijd van je iPhone simpelweg weer aanzetten.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.

Tip: toe aan een nieuwe smartphone? Bekijk het assortiment op bol.com!

Misschien vind je dit ook leuk