schermtijd android kind

Schermtijd Android

door

Je smartphone is ontzettend belangrijk voor je. Als ouder merk je dat, maar ook onze kinderen merken dit zeker. Toch is het niet verstandig om de hele dag achter je telefoon te zitten. Dat geldt niet alleen voor je kind, maar ook zeker voor papa en mama. Hoe kan je zien wat de schermtijd is voor Android? En hoe kan je je schermtijd Android op den duur afsluiten zodat je niet langer op je smartphone zit?

In dit uitgebreide artikel vertellen we jou daar graag meer over. Ook gaan we erop in hoe je de schermtijd van je telefoon kunt bekijken. Smartphones die gebruikmaken van Android zijn onder andere Samsung, Huawei, Motorola en Xiaomi.

Dit artikel gaat dieper in op de schermtijd van een Android toestel. Verschillende tips zijn echter ook geschikt voor kinderen met een iPhone.

Wat is de schermtijd Android?

Schermtijd is simpelweg de tijd dat het scherm van je Android smartphone aanstaat. Je smartphone meet voor jou hoelang je iedere dag op je telefoon zit. Als het scherm aanstaat betekent dit dus, in principe, dat je op je telefoon zit. Die redenatie klopt natuurlijk niet 100%, want misschien leg je je telefoon ook wel eventjes weg zonder deze te ontgrendelen. Toch geeft het wel een goed beeld van je smartphonegebruik. Ben je echt verslaafd als je schermtijd Android meer dan vijf uur per dag is?

Hoe kan je de schermtijd Android bekijken?

Het is natuurlijk wel erg prettig als je weet wat de schermtijd van jouw Android toestel is. Dit kan echter wel verschillen per type smartphone. Zo kan dit bij een Samsung telefoon misschien net anders ingesteld zijn dan bij een Huawei of Xiaomi telefoon.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten. Volgens opvoedkundigen is het namelijk van belang om het dagelijks gebruik van de telefoon van je kinderen te volgen.

Als kinderen te veel op hun smartphone zitten kan dat leiden tot een verslaving. Als ouders weten we dat ook als geen ander…

Gelukkig kan je de schermtijd van je Android telefoon gemakkelijk inzien. Op een Samsung, Huawei, Motorola en Xiaomi kan je namelijk het batterijgebruik en tijd per app bekijken. Je weet dus hoeveel tijd je spendeert aan een bepaalde app.

Bovendien zijn er ook nog speciale apps voor de schermtijd van je Android telefoon. Zo kan je namelijk diverse ‘usage time’ apps downloaden. Daarmee kan je nauwkeurig meten hoelang je kind op zijn of haar telefoon zit.

Deze apps zijn niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Immers kan je op die manier ook zelf nagaan hoeveel je op je telefoon zit. Zowel de ingebouwde features werken goed, maar ook de apps van derde partijen zijn prima om te gebruiken.

Het is raadzaam om eerst te kijken naar de ingebouwde apps. Hoe minder apps je van derden installeert, hoe sneller je Samsung, Huawei, Motorola en Xiaomi telefoon blijft.

Wil je graag kiezen voor een app van een derde? Dan kan je eventueel kiezen voor Digital Wellbeing. Deze app kan je downloaden in de Play Store. Deze is beschikbaar voor apparaten met Android One of de Pixel-smartphones.

Android schermtijd inzien via batterijbeheer

Als alternatief kan je de Android schermtijd ook inzien via batterijbeheer. Je hoeft dan geen apps van derde partijen te installeren waardoor je ook weer meer ruimte overhoudt in je smartphone.

Via batterijbeheer is het ook erg overzichtelijk en het werkt op elke Android telefoon vrijwel hetzelfde. Uiteraard geeft het batterijgebruik al enigszins inzage op het gebruik. Immers: hoe meer deze gebruikt wordt hoe sneller de batterij leeg gaat. Natuurlijk spelen hier ook nog andere variabelen in mee, zoals bijvoorbeeld hoe fel het scherm ingesteld staat.

Wil je graag nagaan wat de schermtijd is van het Android toestel? Navigeer dan naar instellingen > batterij. Tik vervolgens op het 3-puntsmenu en klik op Batterijgebruik. Vervolgens kan je nogmaals klikken op het 3-puntsmenu. Kies nu voor Volledig gebruik van apparaat tonen.

Je zult vervolgens een handige grafiek zien. Hier kun je de status van jouw smartphone inzien. Dit werkt onder andere zo voor Samsung, Huawei, Motorola en Xiaomi. Per app kan je inzien hoeveel minuten hieraan gespendeerd is.

Werkt het bovenstaande stappenplan niet zo voor jouw smartphone? Probeer dan altijd te navigeren naar het batterijgebruik. Vanaf hier wijst het zich min of meer vanzelf.

Op deze manier kan je zonder een app van een derde partij vooralsnog het verbruik inzien.

Wil je toch liever dagelijks de schermtijd controleren, zoals wordt geadviseerd door verscheidene opvoedingsdeskundigen? Dan kan je de app Usage Time downloaden. Deze app is gratis beschikbaar in de Play Store.

Meer data voor schermtijd Android

Wil je graag meer data van de schermtijd van je Android telefoon? Dan kan je kiezen voor een aantal externe apps. Er zijn natuurlijk talloze verschillende apps waar je uit kunt kiezen. Toch is Usage Time een aanrader. De app is gratis beschikbaar en biedt ontzettend veel informatie.

De app is recht door zee: het geeft precies weer wat je graag wilt weten. En dat is de schermtijd van het Android toestel. Het geeft simpelweg de tijd weer dat is doorgebracht op het scherm.

Ook is er een handige grafiek beschikbaar waarmee je per week kunt nagaan hoeveel tijd je hebt doorgebracht op je telefoon. Voor een gratis app is er dus ontzettend veel data beschikbaar en dat kan erg prettig zijn als je wilt nagaan hoeveel je kind spendeert op zijn telefoon.

Zoals gezegd is deze app niet alleen handig voor de smartphone van je kind, maar ook voor jouw eigen smartphone.

De app wordt, op moment van schrijven, beoordeeld met een 3.9 uit 5 sterren. Daarmee behaalt de app een ruime voldoende en wij zijn er dan ook erg over te spreken.

Regelmatig krijgt de app een update. Alhoewel de app gratis is biedt de app wel een aantal in-app aankopen aan. Deze variëren van € 1,19 – € 21,99 per item. Je kunt voor jezelf nagaan of je dat nodig vindt.

Hoeveel mag mijn kind op zijn smartphone?

Laten we vooropstellen: wij bepalen niet de regels hoeveel jouw kind op zijn of haar smartphone mag zitten. Als ouder bepaal je dat in principe natuurlijk. Toch vinden opvoedingsdeskundigen hier wel iets van en geven zij graag advies aan ouders.

De aanbevolen schermtijd voor een kind is circa een uur per dag. Dat kan worden onderverdeeld in blokjes zodat je kind niet de hele dag op zijn smartphone (of tablet) zit.

Alhoewel bepaalde apps ontzettend educatief kunnen zijn, en dus goed voor de ontwikkeling van je kind, is het vooralsnog van belang om dit met mate te doen.

Hoeveel tijd mag je kind nu precies besteden aan zijn of haar smartphone? Met andere woorden: welke schermtijd voor het Android toestel is geschikt voor jouw kind? Hieronder volgt een overzicht waar je rekening mee kunt houden.

Overzicht schermtijd voor kinderen

Zorg ervoor dat je kind niet te lang op zijn of haar smartphone of tablet zit. Houd rekening met de onderstaande tijden.

  • Laat baby’s nog helemaal niet spelen op een smartphone of tablet. Het scherm is fel en niet goed voor hen. Je kunt kiezen voor een baby tablet als alternatief;
  • Een peuter mag per dag maximaal een half uurtje op een telefoon met blokjes van circa tien minuten;
  • Maximale schermtijd van een kind van 2 jaar is 30 minuten per dag met blokjes van tien minuten;
  • Kinderen van 3 jaar mogen ook maximaal 30 minuten per dag, maar ditmaal met blokjes van 15 minuten;
  • Kinderen van 4 jaar mogen maximaal 45 minuten per dag en niet langer dan 30 minuten achter elkaar;
  • De maximale schermtijd voor kinderen van 5 jaar is 45 minuten per dag en niet langer dan 30 minuten per keer;
  • De maximale schermtijd voor kinderen van 6 jaar is maximaal 1 uur per dag, verdeeld in twee keer 30 minuten;
  • Kinderen van 7 of 8 jaar kunnen maximaal 1,5 uur per dag op hun telefoon spelen;
  • Kinderen van 9 jaar hebben een maximum van 2 uur per dag;
  • Zodra je kind een tiener wordt mogen kinderen circa 2 uur per dag spelen, maar vanaf deze leeftijd is het lastiger om dit in de hand te houden. Maak hierover dus goede afspraken.

Dit zijn slechts richtlijnen, maar uiteraard kan jezelf als ouder hier goede afspraken over maken met je kind. Probeer hierover te praten waarom het belangrijk is dat je kind niet te veel op zijn of haar telefoon zit.

Hoe kan je de schermtijd Android beperken?

Je kunt natuurlijk afspraken maken met je kind over hoelang hij of zij op zijn of haar telefoon mag. In de praktijk zal dat in het begin altijd wel goed gaan. Op den duur zullen afspraken vaak enigszins verwateren.

Daarvoor is gelukkig een handige oplossing. Je kunt tech namelijk ook simpelweg met tech bestrijden. Hiervoor kan je verscheidene handige oplossingen inzetten. Met oplossingen bedoelen we uiteraard apps uit de Play Store. Hieronder volgt een handig overzicht met apps die je kunt downloaden.

Bark

Met de app Bark kan je de schermtijd van een Android telefoon beperken. Het houdt uitgebreid bij hoeveel tijd er besteed wordt aan een bepaalde app.

Het omvat diverse belangrijke platformen: platforms voor social media, populaire apps en kan zelfs naaktheid detecteren op een telefoon. Daarmee is het zeer geavanceerde technologie en ideaal om je kind mee in de gaten te houden.

Op de website van het app-ontwikkelaar noemt men het de slimste manier om kinderen veilig online te houden. Je kunt de app in eerste instantie gratis gebruiken, maar vervolgens gaat het over naar een betaalde variant.

Voor Bark Jr betaal je 5 dollar per maand of 49 dollar per jaar. Voor Bark betaal je 14 dollar per maand of 99 dollar op jaarbasis.

Met Bark Jr kan je schermtijd managen als ouder, je kunt filteren welke websites je kind mag bezoeken en je kunt zien waar je kind zich bevindt.

Kies je voor de uitgebreidere variant? Dan kan je nog meer monitoren: van sms-berichten tot e-mails, YouTube filmpjes en meer dan 30 apps. Je krijgt een waarschuwing op jouw eigen telefoon als je kind wordt gepest of wanneer je kind zelfmoordneigingen heeft.

Met de uitgebreide variant kan je ook de schermtijd van het Android toestel managen. Je kunt ook filteren welke websites je kind mag bezoeken en je weet waar je kind zich bevindt. De laatste twee features zijn ook beschikbaar in de goedkopere variant.

Er zijn dus wel kosten verbonden aan de app, maar je hebt ook veel meer mogelijkheden dan met de eerdergenoemde gratis varianten.

Deze app is vooral geschikt voor ietwat oudere kinderen die meer autonoom zijn. Voor jongere kinderen is dit wellicht een beetje too much.

Circle by Disney

Circle by Disney werd geïntroduceerd in het jaar 2015. Het was een van de eerste apps waarmee je uitgebreid kon monitoren wat je kind allemaal doet op zijn of haar telefoon.

Deze app is gericht op iedereen binnen het gezin. Het biedt daarmee een combinatie van meerdere functies aan. Het zorgt niet alleen voor tracking en filtering, maar ook kan je monitoren. Voor alle leeftijdsgroepen is de app geschikt.

Je kunt per smartphone een bepaalde tijd instellen. Sterker nog: je kunt zelfs een app na een bepaalde tijd laten afsluiten. Wil je dat je kind niet langer dan 45 minuten Fortnite speelt op zijn telefoon of tablet? Dan kan je de app automatisch laten afsluiten.

Er zijn echt talloze opties en dat maakt deze app ook wel erg interessant. In tegenstelling tot de app van hierboven zijn er hier ook maandelijkse abonnementskosten. Je betaalt namelijk eenmalig 99 dollar voor de app.

Je kunt de app, na de aankoop, vervolgens gebruiken voor het gehele huishouden. Het is geschikt voor het hele gezin en daarmee niet leeftijdsgebonden.

Alleen voor binnenshuis is er geen abonnement nodig. Wil je de app ook buiten kunnen gebruiken? Dan dien je te kiezen voor Circle Go. Hier zijn wel maandelijkse kosten aan verbonden.

De app is niet alleen geschikt voor je Android smartphone, maar ook voor je Android tablet. Daarmee kan je de app op meerdere apparaten installeren en zodoende de schermtijd verminderen.

Bosco app

Heb je geen zin om geld neer te leggen voor een app die je maar sporadisch gebruikt? Dan is de Bosco app misschien wel een aanrader voor jou. Er is namelijk een gratis app beschikbaar, maar deze heeft wel een aantal beperkingen.

Als ouder kan je niet zomaar iedere digitale beweging van je kind volgen met deze app. Misschien is dat ook wel zo fijn als ouder. Pas als er een onregelmatige gebeurtenis plaatsvindt krijg jij hiervan als ouder een melding.

Wat zijn dan precies onregelmatige gebeurtenissen? Je kunt hierbij onder andere denken aan ongebruikelijke social media activiteiten, wijzigingen in het slaappatroon of bijvoorbeeld rare routes van school naar huis.

Bovendien claimt de app dat je zij bepaalde functies uit afbeeldingen kunt detecteren. Betreft het een rare afbeelding die niet thuishoort op de smartphone van je kind? Dan krijg je als ouder een waarschuwing.

Alleen onregelmatige zaken worden dus gemeld en sommige ouders vinden dat ook wel prettig. Het is dan ook vooral geschikt voor kinderen die al iets ouder zijn.

Met het premium-pakket heb je meer opties. Zo kan je bijvoorbeeld gebruikmaken van mood detective, de dagelijkse routine van je kind of kan je aanstootgevende berichten lezen. Op de website van de ontwikkelaar lees je meer over de verschillen.

Moment en unGlue Kids

Er zijn ook nog wel een aantal andere apps waar je uit kunt kiezen. Zo leek de Moment-app ook een goede keuze. Met de app kan je inzien hoeveel je je telefoon gebruikt. De schermtijd van je Android toestel kan je dus gemakkelijk inzien: of dit nu een Samsung, Xiaomi of Huawei toestel is.

Toch lijken de recensies tegenwoordig nergens meer op. De laatste recensies geven allemaal aan dat de app niet langer actueel is. Het zijn allemaal 1-ster reviews dat de tijden niet kloppen. Je wilt je kind natuurlijk niet beschuldigen dat hij of zij tet lang op zijn telefoon zit, terwijl dat niet het geval is.

Ook unGlue Kids slijkt een goede app te zijn. Je kunt een timer instellen hoe lang je kind nog op zijn telefoon mag zitten. De schermtijd van het Android toestel zou je daarmee goed in de hand kunnen hebben. Toch laten de reviews hier ook echt te wensen over. De app is beoordeeld met 1,5 uit 5 sterren en lijkt daarmee geen aanrader.

We adviseren daarom om uit een van de twee apps van hierboven te kiezen. Je kunt daarmee de schermtijd van de Android telefoon goed instellen. Echter zal je daarvoor wel een bedrag moeten inleggen. De Bosco app is daarentegen wel gratis.

Het alternatief voor apps m.b.t. schermtijd van een Android toestel

Apps zijn handig en leuk en kunnen ook echt helpen tegen een telefoonverslaving. Immers heb je in de hand hoeveel tijd je kind besteedt aan zijn of haar smartphone. De schermtijd van het Android toestel kan je zodoende beperken.

Echter zijn er natuurlijk ook andere oplossingen. Eerder spraken we al over het feit dat je met je kind kan praten. Immers moeten zij ook begrijpen waarom het niet goed is om de hele dag op hun telefoon te zitten.

Naast praten kan je ook nog échte gadgets kopen. Bol.com heeft een ontzettend ruim assortiment met allerlei leuke gadgets waar je uit kunt kiezen. We nemen je graag mee in de wereld van de webshop, want deze alternatieven zijn namelijk ook allemaal erg leuk.

Zandlopers voor kinderen

zandlopers voor kinderenWil je graag zonder apps aan de slag? Dan kan je ook kiezen voor zandlopers voor kinderen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor de Zandloper-set van RX Goods. In het pakket zitten vijf kleurrijke zandlopers met sets van 1, 5, 10, 15 en 30 minuten.

Wil je graag dat je kind maximaal 10 minuten speelt? Dan kan je kiezen voor die bewuste zandloper. Je kunt onze eerdere lijst ernaast houden met wat de maximale schermtijd op het Android toestel voor jouw kind is (op basis van de leeftijd).

Deze set is wel enigszins prijzig: met een bedrag van 39,95 betaal je wel een redelijk bedrag. Echter is het wel ideaal voor kinderen en een leuk alternatief voor een app. In vergelijking tot de apps kan dit eenmalige bedrag zelfs nog wel de goedkopere keuze zijn.

In de beoordelingen wordt het artikel beoordeeld met de maximale score: 5 uit 5 sterren. Daarmee lijkt het zeker een goed product te zijn.

Nachtlampje dinosaurus

dinosaurus witVind je zandlopers een beetje saai of niet speels genoeg? Dan kan je ook kiezen voor dit leuke alternatief. Je kunt namelijk kiezen voor het nachtlampje dinosaurus. Deze is beoordeeld met 4 uit 5 sterren in de reviews.

De lamp is uitgerust met een speciale touch en dimfunctie. Je kunt simpelweg zelf een timer instellen. Als de lamp uitgaat betekent dit dat je kind moet stoppen met zijn spelletje.

Het voordeel hiervan is dat je kind niet zo geforceerd hoeft te stoppen zoals met een app die het spelletje direct afsluit. Dat kan zorgen voor de nodige frustraties.

Je kunt deze lamp gemakkelijk opladen met een micro-USB kabel. De oplaadtijd bedraagt zo’n twee tot drie uur en de gebruikstijd is circa 2,5 tot 3,5 uur. Je kunt zelf een kleur uitkiezen (warm wit of een kleur op basis van RGB).

Overigens is deze variant niet alleen beschikbaar in de kleur wit, zoals je ziet op de afbeelding, maar ook kan je deze variant krijgen in de kleur groen. De groene variant is ook nog eens twee euro goedkoper. Beide varianten worden beoordeeld met een 4 uit 5 sterren.

Nachtlampje eenhoorn

eenhoorn witAls alternatief voor een dino kan je ook nog kiezen voor de eenhoorn. Deze editie is eveneens wit en is voorzien van een speciale touchfunctie. Er zijn meerdere kleuren waar je uit kunt kiezen, waaronder wit, rood, geel, groen en blauw.

Ook hiermee kan je een timer instellen zodat je kind weet hoelang zijn schermtijd van het Android toestel maximaal mag bedragen. Net als de bovenstaande dino heeft deze lamp een oplaadtijd van 2 tot 3 uur en gaat deze 2,5 tot 3,5 uur mee.

Deze nachtlampjes zijn niet alleen geschikt als timer, maar ook voor het slapengaan. Daarmee haal je dus in feite multifunctioneel iets in huis. Wel zo prettig.

Afspraken maken met je kind

Het is ontzettend belangrijk dat je afspraken maakt met je kind over de schermtijd van hun Android toestel. Je kunt hiervoor apps en gadgets gebruiken, maar dat is vooral een hulpmiddel. Kinderen moeten namelijk ook begrijpen dat zij niet al te lang op hun smartphone kunnen zitten.

Daarom is het ook zo belangrijk dat je simpelweg afspraken maakt met je kind. Als je alleen een app installeert en hier verder geen afspraken over maakt zal dat zorgen voor frustraties. Je kind begrijpt dan niet goed waarom hij of zij niet langer mag spelen. Immers: je kind mag toch ook superlang buitenspelen?

Het is dus belangrijk dat je hierover praat. Je kunt dit ook visueel maken door bijvoorbeeld op papier te zetten. Je kunt pen en papier pakken, maar je kunt het ook extra leuk maken met een krijtbord en een stukje krijt.

Op zo’n krijtbord kan je het dagritme van je kind opschrijven. Wanneer mag je kind op zijn of haar telefoon en wanneer is het tijd voor huiswerk? Met zo’n dagritme weet je kind waar hij of zij aan toe is. Ook kan je bepaalde regels vaststellen voor je kind.

Regels bepalen voor én met je kind over de schermtijd van een Android toestel

Het is belangrijk dat je bepaalde regels opstelt voor je kind over de schermtijd van het Android toestel. Zo is het belangrijk dat je je kind niet blootstelt aan een fel scherm voordat hij of zij gaat slapen. Dit zal er namelijk alleen maar voor zorgen dat je kind minder gemakkelijk in slaap valt.

Laat je kind daarom liever niet meer na etenstijd op zijn of haar telefoon. Je kunt na etenstijd beter andere leuke activiteiten verzinnen. Misschien nog even lekker tekenen of even samen wat lezen. Dit zijn veel betere alternatieven.

Ook na het eten is een goed ritme belangrijk. Tandenpoetsen, lezen en een nachtkus? Dat zijn veel belangrijkere zaken dan spelen op een telefoon.

Welke educatieve apps zijn er voor je kind?

Er zijn natuurlijk ook ontzettend veel educatieve apps waar je uit kunt kiezen. Als je de schermtijd voor het Android toestel van je kind zo goed mogelijk wilt invullen kan je natuurlijk het beste kiezen voor iets educatiefs.

Er zijn talloze apps waar je uit kunt kiezen, maar daarvoor kunnen we misschien weleens een apart artikel schrijven. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld het Jeugdjournaal, YouTube Kids of Duolingo.

De schermtijd van het Android toestel moet je natuurlijk wel nog steeds in acht nemen. Educatieve apps zijn goed voor de ontwikkeling voor je kind, maar er is alsnog een limiet voor de schermtijd. Immers neemt je kind op den duur ook niet meer alles op. Kinderen leren bovendien erg snel, dus een lange poos achter de telefoon is daarom ook niet nodig.

Redenen waarom je de Android schermtijd wilt beperken voor je kind

In de praktijk komt het tegenwoordig veel voor: kinderen zitten op hun smartphone. Veel ouders vinden dit overigens ook wel prima. Je kind is immers bezig en je hoeft hen ook niet bezig te houden.

Kinderen hebben ook sneller inzicht in technologie en snappen dingen ook bijzonder snel. Als je opa of oma een smartphone geeft is het voor hen lastiger om dit te begrijpen dan een kind van 3 of 4 jaar oud. Het klinkt gek, maar het is echt zo.

Toch wil je de schermtijd van het Android toestel voor je kind wél beperken. Je zult misschien denken: wat is er dan zo erg aan het smartphone-gebruik?

Het antwoord is eigenlijk best wel simpel. Kinderen van nu zijn soms minder sociaal dan kinderen van de jaren ’90 bijvoorbeeld. En hoe kan dit dan? Simpel: het komt door de telefoons.

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat dit te maken heeft met het smartphone-gebruik. Kinderen zitten nu volop in de telefoons of in de PlayStation. Kinderen kunnen hierdoor ook sneller depressief worden en ervaren sneller stress. Dat wens je je kind natuurlijk niet toe en daarom is het erg belangrijk dat je regels opstelt. We kunnen er niet genoeg op hameren.

Identiteitscrisis

Kinderen die systematisch over de aanbevolen schermtijd van hun Android toestel zitten kunnen zelfs in een identiteitscrisis komen. Jonge kinderen komen daardoor minder gemakkelijk in contact met anderen. Op jonge leeftijd is dat natuurlijk nóóit goed.

Jonge kinderen lezen op het internet over de moderne cultuur, popsterren, rappers, hoe de wereld zichzelf vernietigd, welke impact bepaalde zaken hebben op het milieu en ga zo maar door.

Reeds maakte Danny Ghosen een documentaire over Drill Rap en dodelijke steekpartijen. Ook dit soort zaken komen allemaal van het internet af. Dit gaat wel om een oudere doelgroep kinderen, maar zeker iets waar je je kind later voor wilt beschermen. Goede regels opstellen is belangrijk voor nu én later.

De leukste alternatieven voor een smartphone

De schermtijd van zo’n Android toestel beperken is dus erg verstandig. Wat kan je dan doen met kinderen om een leuke tijd te beleven? Het is natuurlijk lastig om iedere dag weer wat leuks te verzinnen. Niet voor niets hebben wij deze blog dan ook in het leven geroepen om ouders te ondersteunen met leuke ideeën!

Zo hoef je natuurlijk niet altijd online een spelletje te spelen. Er zijn ook voldoende leuke bordspellen die je samen kunt spelen. Ook kan je bijvoorbeeld lekker spelen met de Top 10 LEGO sets of de Top 10 DUPLO sets.

Het schema van de dag bepalen

De schermtijd van je kind op zijn of haar Android toestel wil je dus beperken. Voor nu en voor later. Daarom kan je iedere dag een planning maken. Eerder spraken we al over een krijtbord met een krijtje. Je kunt dit gebruiken om regels op te stellen, maar je kunt de dag op ook uitstippelen.

Houd rekening met de maximale schermtijden voor je kind en plan op basis daarvan een dag in. Zo kan je bijvoorbeeld een gedeelte van de dag besteden aan tv kijken, lezen en muziekluisteren. Een ander deel van de dag kan je besteden aan internetten en spelletjes spelen. Een ander deel van de dag mag je kind besteden aan social media en videochatten. Of je kind kan lekker knutselen. Neem ook altijd rustig de tijd voor het ontbijt, de lunch en het diner. Tijdens deze momenten kan je lekker samen kletsen en hoef je niet eens na te denken over de schermtijd van zijn of haar Android telefoon of tablet. Laat de Samsung, Huawei en Xiaomi telefoon maar lekker aan de lader!

Natuurlijk kan je hier lekker in variëren en kan je dit uiteindelijk allemaal zelf bepalen. Het belangrijkste is dat je je kind bezighoudt en dat dit niet alleen maar om zijn of haar telefoon gaat. Kinderen doen dat vooral uit verveling, maar vinden het ook leuk om met papa of mama te spelen.

Wat vind jij van dit artikel? Vergeet dit blogbericht niet te delen op social media met andere ouders en opa’s en oma’s als je dit artikel interessant vindt. Laat ook gerust een bericht achter als je nog andere tips hebt om de schermtijd van een Android toestel te reduceren.

Misschien vind je dit ook leuk