lego feitjes en weetjes

Leuke feitjes en weetjes over LEGO!

door

Lego is een populair merk van bouwspeelgoed dat bestaat uit kleurrijke, in elkaar grijpende plastic blokken, tandwielen, minifiguren en diverse andere onderdelen. De speelgoedblokken werden voor het eerst ontwikkeld in Denemarken in de jaren 1940 en zijn sindsdien een van de meest populaire speelgoed ter wereld geworden, die kinderen en volwassenen inspireert om een breed scala aan structuren, voertuigen en andere ontwerpen te bouwen.

Lego-sets zijn verkrijgbaar in verschillende thema’s, waaronder ruimte, kastelen, superhelden en meer, waardoor gebruikers hun eigen unieke creaties kunnen bouwen en aanpassen. Lego is ook uitgebreid naar videogames, films en themaparken, waardoor een groot entertainmentrijk is ontstaan rondom hun geliefde speelgoedblokken.

Ben je benieuwd wat de populairste sets zijn, hoe het merk ontstaan is en door wie het opgericht is? Hieronder lees je over enkele leuke feitjes en weetjes.

Wat zijn de meest populaire LEGO sets?

Er zijn talloze populaire LEGO-sets beschikbaar, die variëren in thema en complexiteit. Hier zijn enkele van de meest populaire sets:

Star Wars: Deze sets zijn gebaseerd op de populaire filmreeks Star Wars en omvatten onder andere ruimteschepen, personages en scènes uit de films. Bekijken op bol.com

Harry Potter: Deze sets zijn gebaseerd op de populaire boeken- en filmreeks van Harry Potter en bevatten onder andere kastelen, personages en magische wezens uit de verhalen. Bekijken op bol.com

City: Deze sets omvatten voertuigen, gebouwen en minifiguren die het dagelijks leven in een stedelijke omgeving nabootsen, zoals politiebureaus, brandweerkazernes en treinstations. Bekijken op bol.com

Ninjago: Deze sets bevatten ninja’s, draken en andere wezens uit de fictieve wereld van Ninjago en omvatten onder andere vechtscènes en bouwwerken die geïnspireerd zijn op de oosterse cultuur. Bekijken op bol.com

Technic: Deze sets zijn gericht op oudere kinderen en volwassenen en bevatten complexere bouwtechnieken en functies, zoals motoren, versnellingsbakken en werkende vering. Bekijken op bol.com

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit het assortiment. Zo zijn er ook nog talloze andere kleinere projecten binnen het merk.

Wat is de duurste LEGO set ooit?

De Ultimate Collector’s Series Millennium Falcon is de duurste LEGO set van dit moment. Je kunt deze prachtige Star Wars set kopen bij bol.com voor een prijskaartje van 799,-.

Dit pakket bestaat uit maar liefst 7.500 onderdelen en garandeert je echt wel 20 uur speelplezier (van het in elkaar zetten).

Hoe lang bestaat LEGO al?

In het jaar 2022 bestaat LEGO alweer 90 jaar en heeft het maar liefst 4005 biljoen LEGO-steentjes geproduceerd. Het bedrijf begon echter niet als plastic speelgoedfabrikant, maar als producent van houten speelgoed. De oprichter van LEGO, Ole Kirk Christiansen, was oorspronkelijk een timmerman.

Waar komt de naam LEGO vandaan?

De naam LEGO is afgeleid van de Deense woorden “LEG” en “GODT”, wat respectievelijk “speel” en “goed” betekent. Hoewel het woord “speelgoed” de betekenis van de naam benadert, verwijst het eigenlijk meer naar het concept van goed spelen dan naar het idee van speelgoed.

Hoe kwam het idee van de blokjes tot stand?

Het idee voor de blokjes kwam niet van Christiansen zelf, maar van de Kiddicraft Self-Locking Building Brick die hij op een beurs tegenkwam. Nadat de bedenker hiervan zelfmoord pleegde, kocht Ole de rechten en verbeterde het ontwerp voordat hij het LEGO noemde.

Welk figuur is het populairste figuurtje?

Het minifiguurtje dat het meest geliefd is, is de politieagent. Hij verscheen in 2017 al in maar liefst 104 sets, in 41 verschillende uitvoeringen. Deze sets behoren voornamelijk tot de City-reeks.

Misschien vind je dit ook leuk