Buiten spelen ideeën

Buiten spelen ideeën: de leukste activiteiten voor kinderen

door

Veel kinderen houden van gamen: lekker binnen zitten op de PlayStation en een potje Fortnite spelen. Als kinderen echter eenmaal buiten zijn vliegt de tijd ook voorbij. Dus: stuur de kids lekker eens naar buiten. Als zij buiten spelen, wat is er dan allemaal te doen? In dit artikel lees je allerlei buiten spelen ideeën. Dit zijn de leukste activiteiten voor kinderen.

Kinderspelletjes voor buiten spelen

Hieronder volgt een overzicht van activiteiten voor kinderspelletjes. Je zal vast en zeker een aantal van deze spelletjes herkennen.

Tikkertje

Tikkertje is misschien wel een van de meest leuke spelletjes buitenshuis. We hoeven vast niet meer uit te leggen wat het is. Er zijn ook verschillende varianten waar je kind uit kan kiezen. Zo kan je bijvoorbeeld ook kleurentikkertje of staartentikkertje spelen. Ook bevrijdingstikkertje is een leuke variant. Je kunt je bevrijden door onder zijn poortje te kruipen zodra de tikker even aan de andere kant van het speelveld is.

Verstoppertje

Verstoppertje is natuurlijk ook een echte klassieker. Dit blijft leuk onder verschillende leeftijdsgroepen. Een persoon zoekt de anderen totdat iedereen gevonden is. Echter is er ook een variant die heet Belgisch verstoppertje. Hierbij zoekt een persoon en zodra hij of zij iemand gevonden heeft gaan zij ook meehelpen met zoeken. Totdat iedereen gevonden is natuurlijk.

Speurtocht

Een speurtocht is ook ontzettend leuk. Meestal vereist dit wel inspanning van ouders: zij kunnen daarbij vast ook wel een handje helpen. Er zijn talloze bestaande voorbeelden en ideeën waar je inspiratie uit kunt halen. Je hoeft het dus niet allemaal zelf te verzinnen, die ideeën voor het buiten spelen als het gaat om een speurtocht.

Annemaria Koekoek

Annemaria Koekoek is ook een ontzettend leuk spel. Een persoon staat bij de muur en is Annemaria. Hij of zij roept dan: ‘Annemarie koekoek’ (heel langzaam of misschien juist wel heel snel) en draait zich vervolgens om. Overige kinderen mogen pas lopen zodra ze met de rug naar hen toestaat. Draait zij zich om? Dan is het zo snel mogelijk bevriezen. Als Annemaria iemand ziet bewegen is diegene af en zal deze persoon opnieuw moeten beginnen. Als je de eindstreep haalt zonder gespot te worden ben jij de winnaar.

Buiten spelen ideeën: leuke balspelletjes

Je kunt natuurlijk ook met spulletjes spelen. Gelukkig hoeven deze sportballen ook helemaal niet duur te zijn. Hieronder volgt een overzicht van leuke spelletjes.

Fopbal

Alle kinderen staan in een kring en de persoon in het midden heeft de bal. Degene die in het midden staan ‘fopt’ iemand alsof hij de bal wil gooien. Als diegene, die gefopt wordt, zijn handen zichtbaar beweegt is die persoon af. Echter kan het ook zo zijn dat diegene de bal wel gooit en als de ander de bal niet vangt is hij of zij eveneens af.

Stoepranden

Disclaimer: dit kan alleen op een rustige weg waarbij je van een afstand eventuele auto’s al aan kunt zien komen. Het spel speel je met twee personen. Ieder kind staat aan een kant van de weg. Je probeert het stoeprandje van de ander te raken met een bal.

Bowlen in de tuin

Heb je een ruime tuin met een tuinpad? Dan kan je hier tien lege flessen neerzetten (met een beetje water erin). Zet deze in een V-vorm en laat de kinderen hier een bal tegenaan rollen van een afstandje. Lekker bowlen dus!

PS: is het tuinpad niet helemaal mooi schoon en zit deze vol met groene aanslag? Lees dan deze tuintegels schoonmaken tips.

Lummelen

Kinderen staan in een kring en er staat een persoon in het midden. Degene die de lummel is moet de bal proberen te vangen. Zodra diegene de bal heeft gevangen, is degene de lummel die hem de bal liet vangen. Diegene staat vervolgens in het midden.

Buskruit

Bij buskruit wordt de bal zover mogelijk weggegooid. Als de persoon, die hem is, de bal weer terughaalt (met de ogen naar beneden gericht) mag de rest zich gaan verstoppen. Vervolgens verloopt het spel net als verstoppertje. Als je je hebt vrijgebuit mag je de bal weer wegschoppen zodat deze gehaald moet worden. De rest kan zich dan weer verstoppen.

Buiten spelen ideeën met speelgoed

Je kunt natuurlijk ook heerlijk buiten spelen met allerlei speelgoed. Zo heeft bol.com een bijzonder ruim assortiment aan buitenspeelgoed. Benieuwd naar de leukste buiten spelen ideeën met buitenspeelgoed? Bekijk hieronder een overzicht.

Trampolinespringen

Springen op de trampoline is ontzettend leuk. Het kost vaak wel even moeite om een trampoline in elkaar te zetten, maar zodra deze staat hebben kinderen hier ontzettend veel plezier aan. Trampolines kan je onder andere kopen op bol.com.

Steppen

Ook lekker steppen op een step is natuurlijk erg leuk. Zo zijn er talloze varianten, waaronder ook een aantal elektrisch aangedreven steps. Bekijk gerust eens deze artikelen:

In de zandbak spelen

In de zandbak spelen is en blijft ook altijd leuk. Let er wel altijd even op of er geen stront van katten in ligt. Je kunt dit voorkomen door de zandbak altijd even af te dichten met een deksel. Ga jij met je kind naar een openbare plek? Controleer dan van tevoren even of er geen viezigheid is.

Vliegeren

Vliegeren is ook ontzettend leuk, maar het weer moet dan wel meezitten. Immers moet het wel een beetje waaien.

Twister

Twister is een ontzettend leuk spel waarbij je op een groot speelveld met kleuren bijzondere posities moet aannemen. Dat is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook ouders kunnen meespelen.

Bellenblazen

Bellenblazen is leuk en een goedkope optie. Je koopt zo’n bellenblaaspotje voor minder dan een euro. Als je wilt kan je ook kiezen voor een grotere variant waar enorme bellen uitkomen. Zulke varianten kan je onder andere bestellen op bol.com.

Hoelahoepen

Je hebt zelf vast ook weleens gedaan: hoelahoepen. Hiervoor heb je een aantal van die ringen nodig en je kunt lekker aan de slag.

Knikkeren

Knikkeren is ook ontzettend leuk. Deze knikkers zijn er in allerlei vormen en maten en is leuk voor verschillende leeftijdsgroepen. Kijk wel uit met kleine kinderen, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat zij deze per abuis inslikken.

Fietsen

Fietsen is natuurlijk ook leuk. Dat kan ook met ouders, dus ga gerust een stukje fietsen met zijn allen.

Skaten

Ook skaten is erg leuk. Je kunt gewoonweg op skeelers gaan, maar je kunt ook kiezen voor een skateboard. Welke variant je ook kiest: zorg ervoor dat je kind zich beschermt voor het geval hij of zij valt. Een helm, elleboogbeschermers en kniebeschermers zijn dus erg handig.

Skippyballenrace

Maak een parcours en start een skippyballenrace. Wie als eerste over de finishlijn komt heeft gewonnen.

Blikgooien

Lekker buiten spelen? Start dan eens met blikgooien. Zet de blikken op elkaar en wie in de minste beurten alle blikken heeft omgegooid, bijvoorbeeld met een tennisbal, heeft gewonnen.

Hinkelen

Moeten we hier nog uitleg bij geven? Hinkelen kan ontzettend leuk zijn.

Stoepkrijten

Met stoepkrijten kan je de mooiste creaties maken. Zo zijn er talloze voorbeelden op het internet waar je inspiratie uit op kunt doen.

Ballenbad

Heb jij een opblaasbaar zwembad met glijbaan? Dan kan je daar een ballenbak van maken.

Zaklopen

Als alternatief voor de skippyballenrace kan je ook zaklopen. Je kunt hetzelfde parcours aanhouden.

Buiten spelen ideeën met water

Is het mooi weer buiten? Dan zijn activiteiten met water natuurlijk ook erg leuk. Hieronder volgt een overzicht met ideeën voor buiten spelen met water. Dit zijn stuk voor stuk leuke activiteiten voor jong en oud.

Watergevecht

Een watergevecht is natuurlijk een traditionele variant die we allemaal kennen. Vul een aantal waterpistolen met water en je kunt aan de slag. Ook emmers met water kan je vullen, alhoewel je daar wel extreem nat van wordt.

Volleyballen met weerballonnen

Durf jij het aan? Volleyballen met weerballonnen? Het is natuurlijk niet erg leuk als de ballon bij jou knapt, maar het is wel grappig als de ballon knapt bij de ander. Doe dit alleen met warm weer zodat je snel weer opdroogt.

Sproeifles

Is het bijzonder heet? Maak dan eens een sproeifles van een lege plastic fles. Maak een aantal gaatjes aan de onderzijde en laat het lekker over je heen lopen. Als alternatief kan je ook een plantenspuit kopen. Deze gebruiken ze ook vaak bij de kappers. Dat is heerlijk tijdens de hete dagen.

Zwemmen

Je kunt natuurlijk ook lekker gaan zwemmen bij het lokale zwembad. Koop de tickets maar en geniet van je dagje weg. Als alternatief kan je ook naar het strand gaan op een warme zomerdag. Vergeet je niet goed in te smeren.

Flessenvoetbal

Flessenvoetbal is natuurlijk ook erg leuk. Schop de bal van je tegenstander om met een voetbal. Wiens fles als eerste leeg is heeft verloren.

Darten

Blaas een aantal ballonnen op en plaats deze op een zelfgemaakt dartbord. Laat kinderen vervolgens de ballonnen stukgooien met een dartpijl.

Een dagje weg

Je kunt natuurlijk ook nog een dagje weg gaan. Zo kan je naar de dierentuin, een waterspeeltuin, de kinderboerderij, het strand, een zwembad, een natuurspeeltuin, een hertenkamp, het bos in of je kunt een boswandeling maken. Een wandeling in de duinen maken of lekker schaatsen is ook erg leuk. Kamperen in de tuin is natuurlijk ook erg leuk bij warm weer. Zo zijn er talloze dingen die je kunt doen.

Ken jij nog meer buiten spelen ideeën en activiteiten voor kinderen?

Ken jij nog meer buiten spelen ideeën en activiteiten voor kinderen? Laat het dan weten in de reacties hieronder. Hier zijn wij natuurlijk altijd benieuwd naar. Wie weet voegen we jouw idee hier ook nog wel aan toe (met alle credits voor jou natuurlijk).

Misschien vind je dit ook leuk