barbies barbie

Alles over barbies

door

Barbies zijn misschien wel het meest iconische speelgoed voor meisjes. Al meer dan 60 jaar lang heeft de Barbiepop de verbeelding van jonge meisjes over de hele wereld geïnspireerd. Van de glamoureuze modellen tot de sportieve atleten en carrièrevrouwen, Barbies hebben altijd een breed scala aan interesses en beroepen vertegenwoordigd. Hoewel de poppen soms kritiek hebben ontvangen vanwege hun onrealistische lichaamsvormen en genderstereotypen, hebben ze ook een belangrijke rol gespeeld in het bevorderen van diversiteit en inclusiviteit. In dit artikel zullen we de geschiedenis van de Barbiepop onderzoeken, van haar creatie tot haar evolutie in de moderne tijd.

Geschiedenis van barbies

De eerste Barbiepop werd geïntroduceerd door het Amerikaanse speelgoedbedrijf Mattel in 1959. Het idee voor de pop ontstond toen de medeoprichter van het bedrijf, Ruth Handler, haar dochter Barbara zag spelen met papieren aankleedpoppen. Handler merkte op dat haar dochter fantasierijke verhalen bedacht terwijl ze met de poppen speelde en dat er geen vergelijkbaar speelgoed op de markt was.

Barbie was in eerste instantie bedoeld als een tienerpop die eruitzag als een volwassen vrouw. De eerste Barbie had lang blond haar, blauwe ogen en droeg een zwart-wit gestreepte badpak. In de daaropvolgende jaren werden er talloze andere Barbie-poppen uitgebracht, elk met hun eigen unieke uiterlijk en persoonlijkheid.

In de loop der jaren heeft de Barbiepop veel kritiek gekregen vanwege haar onrealistische lichaamsvormen en het bevestigen van genderstereotypen. In de jaren 60 en 70 begonnen feministen de pop te bekritiseren omdat ze het idee zou versterken dat vrouwen er goed uit moesten zien en zich vooral moesten richten op huishoudelijke taken en het vinden van een man. In reactie hierop bracht Mattel in 1965 een carrièrevrouw-Barbie uit en sindsdien heeft de pop een breed scala aan beroepen en interesses vertegenwoordigd.

In de afgelopen jaren heeft Mattel ook stappen gezet om de diversiteit en inclusiviteit van de Barbiepop te vergroten. Er zijn Barbies met verschillende huidskleuren, haartypes en lichaamsvormen uitgebracht en er is ook een Barbie in een rolstoel en een Barbie met een hijab.

Wanneer werd Ken geïntroduceerd?

Ken werd geïntroduceerd als de vriend van Barbie in 1961, twee jaar na de introductie van de Barbiepop. De naam Ken is afgeleid van de naam van de zoon van Ruth Handler, één van de oprichters van Mattel, die ook de bedenker was van de Barbiepop. De eerste Ken-pop had kort, geveegd blond haar, blauwe ogen en droeg een rode badjas. In de loop der jaren heeft Ken ook veel verschillende looks en persoonlijkheden gekregen en is hij net als Barbie geëvolueerd om een ​​meer diverse en inclusieve pop te vertegenwoordigen.

Wat is de duurste Barbie?

Er zijn verschillende Barbie-poppen die erg waardevol zijn en een hoge prijs op veilingen halen, maar op dit moment wordt de “Pink Diamond Barbie” beschouwd als de duurste Barbie ter wereld. Deze Barbie werd uitgebracht in 1999 ter ere van de 40ste verjaardag van Barbie en is bezaaid met roze diamanten. Er zijn slechts twee exemplaren van deze pop gemaakt en de waarde wordt geschat op meer dan $300.000. Andere zeer waardevolle Barbies zijn onder meer de “De Beers 40th Anniversary Barbie”, die werd verkocht voor $85.000, en de “Lorraine Schwartz Barbie”, die werd geveild voor $7.500.

Hoe worden barbies gemaakt?

Barbies worden gemaakt door het Amerikaanse speelgoedbedrijf Mattel. Het productieproces begint met het ontwerpen van de pop en het maken van een mal voor elk onderdeel, zoals het hoofd, de armen, de benen en het lichaam. De mal wordt vervolgens gevuld met vloeibare plastic pellets en in een mal geperst onder hoge druk en temperatuur. Dit proces staat bekend als “injectiemolding”.

De verschillende onderdelen worden vervolgens uit de mal verwijderd en gescheiden op basis van kleur en grootte. De delen worden daarna geverfd en eventueel bedrukt met de gewenste patronen en details. Daarna worden de onderdelen samengevoegd en bevestigd aan het lichaam van de pop met metalen of plastic bevestigingsmiddelen.

Vervolgens worden de haren en het gezicht van de pop gevormd en geplaatst. De haren worden vaak gemaakt van synthetische vezels die op het hoofd van de pop worden gelijmd of genaaid. Het gezicht van de pop wordt geprint op een vinyl sticker die op het hoofd wordt aangebracht en daarna beschermd met een doorzichtige coating.

Ten slotte worden de kleren en accessoires van de Barbie gemaakt en aan de pop bevestigd. Deze worden meestal met de hand gemaakt en kunnen variëren van eenvoudige outfits tot zeer gedetailleerde kostuums. Na het afronden van deze stappen wordt de Barbie verpakt en klaargemaakt voor distributie naar speelgoedwinkels over de hele wereld.

Leuke feitjes en weetjes over Barbie

Hier zijn enkele leuke feitjes en weetjes over Barbie:

  • Barbie is vernoemd naar de dochter van de bedenker, Ruth Handler, die ook mede-oprichter was van Mattel. Haar dochter heette Barbara.
  • De allereerste Barbiepop werd geïntroduceerd op de New York Toy Fair in 1959 en kostte destijds $3.
  • In de loop der jaren heeft Barbie meer dan 200 carrières gehad, waaronder astronaut, arts, advocaat, leraar, president en nog veel meer.
  • Barbie is in meer dan 150 landen verkocht en is daarmee een van de meest herkenbare en iconische poppen ter wereld.
  • De verhoudingen van de originele Barbiepop zijn vaak bekritiseerd omdat ze niet realistisch zouden zijn, maar Barbie heeft in de loop der jaren verschillende lichaamstypes en huidskleuren gekregen om meer inclusief te zijn.
  • Barbie heeft ook een tweelingzus, genaamd Skipper, en een jongere zus, genaamd Kelly.
  • De kleding van Barbie wordt vaak gemaakt door bekende modeontwerpers, zoals Diane von Furstenberg, Vera Wang en Oscar de la Renta.
  • Er is een Barbie Dreamhouse in Florida dat bezoekers kunnen bekijken. Het huis is 279 vierkante meter groot en heeft drie verdiepingen, zes kamers en een eigen lift.
  • Barbie heeft in 1986 haar eigen band gehad genaamd “Barbie and the Rockers”, die wereldwijd populariteit verwierf.
  • In 2019 werd er een film uitgebracht genaamd “Barbie Princess Adventure”, waarin Barbie de hoofdrol speelt als een moderne prinses die haar droom om popster te worden najaagt.

Waar kan ik mijn eigen Barbie en accessoires kopen?

Barbiepoppen en accessoires zijn verkrijgbaar bij veel speelgoedwinkels en online retailers. Hier zijn enkele suggesties waar je Barbiepoppen en accessoires kunt kopen:

Bol.com – een online retailer die een breed assortiment van Barbiepoppen en accessoires verkoopt. Klik hier om naar de site van bol.com te surfen!

Speelgoedwinkels – veel speelgoedwinkels verkopen Barbiepoppen en accessoires, waaronder Toys R Us, Intertoys en Bart Smit.

Online marktplaatsen – platforms zoals eBay en Marktplaats bieden ook Barbiepoppen en accessoires aan, vaak tegen lagere prijzen dan de reguliere retailers.

Als je op zoek bent naar specifieke Barbiepoppen of accessoires, is het ook de moeite waard om te zoeken op de website van de fabrikant of online te zoeken naar gespecialiseerde Barbie verzamelaarswinkels.

Misschien vind je dit ook leuk