AliExpress speelgoed kopen veilig

AliExpress speelgoed kopen: is dat wel veilig?

door

De Consumentenbond heeft er onderzoek naar gedaan: is het veilig om AliExpress speelgoed te kopen? Dat is niet altijd het geval. In sommige Chinese producten zitten schadelijke stoffen en deze zijn niet veilig voor kinderen. In dit artikel lees je meer over dit onderzoek en of je wel of geen AliExpress speelgoed zou moeten kopen.

Een waarschuwing vooraf: 66 procent van deze producten bleek onveilig.

Onderzoek van de Consumentenbond over AliExpress speelgoed

De Consumentenbond onderzocht 250 producten van verschillende leveranciers. Zo werd er niet alleen speelgoed gekocht op de Chinese website AliExpress, maar ook op Wish en Ebay. 165 van de 250 producten voldeden niet aan de Europese normen voor speelgoed. Dat is dus een flink percentage. Niet voor niets maken mensen zich ook zorgen over de veiligheid voor hun kinderen.

Schokkende onderzoeksresultaten

Er was van alles dat niet deugde aan het speelgoed. Zo gingen brandmelders niet af, kwamen er elektrische schokken van USB-opladers af en waren er veel speelgoedstukken waar (jonge) kinderen in zouden kunnen stikken. Niet alleen op het gebied van speelgoed gaat het mis bij de Chinese websites: ook diverse sieraden bevatten duizenden keren meer stoffen dan wij in Europa gewend zijn.

De conclusie was dus duidelijk: AliExpress speelgoed kopen is, in de meeste gevallen, dus niet veilig. Kan je daarom wel doorgaan met het bestellen op deze website of kan je dit beter maar laten?

AliExpress speelgoed kopen en veiligheid

Vooropgesteld: niet alle producten van het Chinese handelsplatform zijn schadelijk. Immers is een derde van de geteste producten namelijk wel veilig. Hoe hebben de onderzoekers dan onderzocht wat wel of niet veilig was? Daarvoor zijn de Europese normen toegepast.

In Europa gebruiken alle landen dezelfde regels voor het maken van producten. Dat geldt dus niet alleen voor speelgoed, maar ook voor andere consumentenproducten. Eerder schreven we al over het voorbeeld sieraden.

In China ligt dit echter ook geheel andere niveaus. Of soms bestaan zulke normen helemaal niet en kunnen leveranciers vrij hun gang gaan in het productieproces. Gelukkig kan je deze slechte aankopen wel voorkomen.

AliExpress speelgoed kopen op de juiste manier

Het is niet helemaal duidelijk hoe de onderzoekers tot hun resultaten zijn gekomen. We weten dus niet welke producten zijn getest en van welke leveranciers. Op zich maakt het ook niet heel veel uit: het handelsplatform kent zoveel producten dat de kans klein is dat je de geteste producten tegenkomt.

Wij hebben echter wel een aantal tips voor je als je besluit wel iets van AliExpress te kopen. Hieronder volgen drie handige tips.

Tip 1: kies voor een goede verkoper

Als je op AliExpress speelgoed wilt kopen is het raadzaam om altijd naar de reviews te kijken van de verkoper. Veel verkopers zitten al jarenlang op het platform en hebben in de loop der tijd voldoende reviews verzameld. Op basis daarvan kan je dus enigszins inzien hoe de producten zijn. Hebben zij veel slechte reviews op bepaalde producten? Dan zullen zij zich niet echt inspannen voor een veilig product. Als je twijfelt over een product of over de verkoper, plaats het product dan gewoonweg niet in je winkelmandje.

Tip 2: koop spullen waar weinig mis mee kan gaan

Een grote brandweerauto zonder al te veel losse en kleine onderdelen zal veilig kunnen zijn. Kies liever voor een variant die ook niet elektrisch is en waar dus geen oplaadpunten op zitten. Ook hiervoor geldt: controleer wel eerst weer de reviews zoals bij de eerste tip. Elektronica kopen op AliExpress is vaak géén goed idee. Dat geldt niet alleen voor speelgoed, maar ook voor andere producten.

Tip 3: kies voor officiële fabrikanten

Als je al AliExpress speelgoed wilt kopen, is het raadzaam om te kiezen voor officiële leveranciers. Zo zijn er speelgoedmerken die ook via dit platform hun handel slijten. Je kunt hierbij ook letten op de CE-markering (Conformité Européenne). Echter is er ook een keurmerk genaamd China Export en juist dit keurmerk zegt nou weer helemaal niets.

Extra waarschuwing: kijk uit voor dropshipping-websites

Als extra tip willen wij je graag nog meegeven dat er ook veel zogeheten dropshipping-websites bestaan. Je bestelt hierbij een product op een Nederlandse webshop, maar deze webshop geeft aan dat de levertijd erg lang is (12-15 dagen). Het duurt vaak vrij lang voordat je het pakketje hebt (langer dan 20 dagen meestal) en je ontvangt een Chinees pakketje. Ook dit speelgoed is gekocht bij AliExpress en kan daarom onveilig zijn. Als je online speelgoed wilt kopen is het dus belangrijk dat je altijd kijkt naar de levertijd van die webshop.

Kies voor zekerheid

Wil je simpelweg voor zekerheid kiezen? Dan kan je je speelgoed ook gewoonweg bestellen op een Nederlandse website waarbij je let op de Europese CE-markering. Zo kan je bijvoorbeeld online shoppen op bol.com.

Misschien vind je dit ook leuk